[uam_ad id="3387"]
 • Főoldal
 • >
 • News
 • >
 • Ezekből a jelekből tudhatod, hogy vemhes a cicád!

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy vemhes a cicád!

Ha a macskánk találkozott egy vonzó macskával a fogamzásgátló beadása előtt, jó esély van rá, hogy most terhes. Természetesen vannak felismerhető fizikai jelei ennek, de leginkább viselkedési jelei vannak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy érdemes ivartalanítani a kedvenceinket, mert így elkerülhetjük a nem kívánt szaporulatot és sok betegséget. A kölykök ugyan nagyon aranyosak, de nehezen találunk nekik jó gazdát, és a vemhesség veszélyes lehet az anya macskára.

A macskák vemhessége 60-67 napig tart, a viselkedési változások a harmadik héttől kezdve észrevehetők. De vannak más terhesség tünetei is.

 1. Már nem tüzel: Ha egy hete vagy két hete tüzelésben volt, majd hirtelen nem mutat érdeklődést a kandúrok felé, jó esély van rá, hogy terhes.
 2. Dagadt és piros mellbimbók: Az első látható jel, ami bizonyítja, hogy a macska terhes, ha a mellbimbói megdagadnak és pirosak lesznek. Ez az egyik legegyértelműbb jele annak, ha a cicánk vemhes.  A szülés előtti napon emlőből való folyást is észrevehetünk.
 3. Megnövekedett étvágy: Ahogy minden várandós állat, a terhes macska is nagyobb étvággyal rendelkezik, és szinte mindent megeszik, amit csak talál. Ne feledjük, hogy ilyenkor a megfelelő etetés rendkívül fontos a terhes macskáknak.
 4. Növekvő has és reggeli rosszullét: Az ötödik héttől kezdve a hasa elkezd növekedni, majd ez az utolsó héten folytatódik. Elképzelhető, hogy reggeli rosszullétet is tapasztal a cica, hasonlóan a várandós nőkhöz. Az időnkénti hányás még normális, de ha túl gyakori lesz, érdemes állatorvoshoz fordulni.
 5. Extra gondoskodás szükséges: Mint minden leendő anya, a terhes cica is több figyelmet igényel a gazditól. Adjunk neki több simogatást, játsszunk vele, és mutassunk felé még több szeretetet!
 6. A tökéletes szülőhely keresése: Ahogy a szülés ideje közeledik, a macska egész nap egy kényelmes, rejtett helyet keres, ahol megszülheti kölykeit. Alakítsunk ki számára egy kényelmes zugot, távol a ház zajától és az erős napsütéstől. Minél eldugottabb, annál jobb!

Forrás

Previous «
Next »