[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • Videók
  • >
  • Cicák a vásznon: Thomas Alva Edison és a korai mozi elfeledett története

Cicák a vásznon: Thomas Alva Edison és a korai mozi elfeledett története

Biztosan te is ismered azokat a vicces macskás videókat, amiken emberek ezrei nevetnek… Képzeld el ugyanezt a mókát 120 évvel ezelőtt, fekete-fehérben, Thomas Alva Edison mozijában! A „Bokszoló macskák a kutyaólban” című film igazi kuriózum: az állatok humoros küzdelmét örökíti meg, és betekintést enged a korai filmezés izgalmas világába.

Thomas Alva Edison 1887-ben számos újítással járult hozzá a tudomány fejlődéséhez. Ekkoriban a New Jersey állambeli Menlo Parkban található laboratóriumában dolgozott, melyet a „feltalálók fészkének” is neveztek. Feltalálta a fonográfot, az első olyan gépet, amely hangot tudott rögzíteni és lejátszani. Ezt követően 1879. október 21-én sikerült kifejlesztenie egy olyan izzólámpát, amely több mint 40 órán át világított. Ez a lámpa egy pamutszálból készült izzószállal rendelkezett, amely vákuumba zárt üvegben helyezkedett el. Edison azonban itt nem állt meg. Miután a kép rögzítéséhez, majd lejátszásához szükséges két alapvető kellék megvolt, Edison a mozgóképekre összpontosított. 1889-ben szabadalmaztatta a Kinetoszkópot, egy korai mozikamerát.

A fa doboz nem sok mindennek tűnt. Belül egy bonyolult mechanizmus volt, amely egy villanymotor által hajtott fogaskerékkel húzta a George Eastman által feltalált, perforált szélű, exponálatlan cellulózfilmet. A film 46 képkocka/másodperc sebességgel mozgott a lencse előtt. A készülék azonban olyan nagy volt, hogy még Edison is csak „kutyaól” nevezte. „De milyen csodálatos kutyaól!” – írta 1910-ben a Nickelodeon, a virágzó filmipart bemutató vadonatúj magazin. „Ott áll az Edison-művekben, mint a világméretű szórakoztatóipar abszolút alapja, ezreknek ad munkát, és naponta százezrek rajongói vannak.”

Ezután felbérelte a skót feltalálót, William K.L. Dicksont, és hagyta, hogy kísérletezzen a készülékekkel. Dickson és egy másik mozipionír, William Heise 1889-ben (vagy talán 1890-ben – a feljegyzések homályosak) kipróbálták az Edison-kamerát, és leforgatták a „Monkeyshines No. 1”-t, ami valószínűleg az első amerikai filmtörténetben készült film.

A film, mindössze 56 másodpercnyi, valószínűleg John Ott laboratóriumi dolgozót mutatja, amint „bolondozik” – a „monkeyshines” kifejezés jelentése – az objektív előtt. Alternatívaként a „színész” G. Sacco Albanese is lehet, a cég másik laboratóriumi dolgozója. De ezt biztosan senki sem tudja. Ma a film nem tűnik soknak, de akkoriban minden mozgóképnek nagy felhajtást kellett keltenie. Ez mindenképp üzleti ötletet adott Edisonnak. 1893-ban fából készült, kátránnyal borított épületet emelt a menlo parki laboratóriuma mögé New Jersey-ben, amit „Fekete Máriának” nevezett. Ez valószínűleg a világ első filmstúdiója volt. Elkezdtek filmszalagokat készíteni a Kinetoszkóp számára.

Számos Edison-féle filmszalag és film fennmaradt az Amerikai Kongresszusi Könyvtár gyűjteményében. Ezek között megtalálható William McKinley elnöki beiktatása, Mark Twain, a sziú szellem tánc, sőt még egy pár bokszoló macska is!

A „Bokszoló macskák” című, mindössze 20 másodperces felvétel két macskát ábrázol, amint egy miniatűr ringben, bokszkesztyűt viselve küzdenek egymással. Mielőtt még megemészthetnéd a látottakat, íme a videó, ami bizarr mivoltában akár 2024-ben is készülhetett volna!

 

Az első filmek gyakran meglepő, szokatlan vagy bizarr témákat ábrázoltak. Ennek oka valószínűleg az volt, hogy a filmkészítők ki akarták használni a mozgókép újdonságát és lenyűgöző hatását. A macskák mellett túlsúlyos embereket is felvettek, akik különböző tevékenységeket végeztek, melyekben súlyuk korlátozta őket. A politikai korrektség fogalma ebben a korban még nem létezett, így a filmek gyakran nyíltan gúnyolódtak a túlsúlyos embereken.

Edison később Bronxba költöztette a filmstúdiót. Mindig a következő nagy dobásra összpontosított: mozikra, a Technicolorra, a térhangzásra és még a zenei videókra is gondolt! „Így a jövő mozgóképei láthatóan szilárd tárgyakat fognak mutatni természetes színekben, és azokat a kísérő hangokkal együtt természetes módon fogják reprodukálni” – idézte őt a The Nickelodeon 1910-ben. „Forradalmasítja a színpadot. A világ legnagyobb zenészei, énekesei és színészei akkor a legjelentéktelenebb faluban is hallhatók lesznek nominális áron.” Edison folytatta: „A mozgókép szórakoztatási terén rejlő lehetőségek óriásiak és határtalanok, a világ feltalálóinak pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy néhány érdekes problémát megoldjanak, mielőtt az általam elképzelt utópisztikus állam megvalósulna.”

Őrületes, nem? Több mint 100 évvel ezelőtt járunk az időben! Vajon, a jövő generációja hogy fog tekinteni a mi vicces macskás videóinkra? Valószínűleg – zsenialitása mellett – Edisont sem üdvözölték a korabeli macskatulajdonosok… Vajon minket is kinevetnek majd? Ki tudja!

Indruch Beáta

Képek: Google, Getty Images

Previous «
Next »