[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • Cikkek
  • >
  • Így mutatja meg a cicád, ha mérges, stresszes – Nem minden viselkedésből erre tippelnél

Így mutatja meg a cicád, ha mérges, stresszes – Nem minden viselkedésből erre tippelnél

Néhány viselkedéssel fontos dolgot üzennek a macskák a gazdáiknak, sokan mégsem tudják, mit próbálnak elárulni velük.

A cicák rengetegféleképp képesek kommunikálni a gazdáikkal. Azonban nemcsak nyávogással és dorombolással igyekeznek az emberek tudtára adni azt, hogy éppen mit szeretnének, vagy hogyan érzik magukat.

Számos egyéb módja is van annak, hogy a macska kifejezze hangulatát, vagy éppen azt jelezze, hogy zavart, ideges, esetleg feszült.

Jelek, hogy a cica mérges, stresszes

Érdemes odafigyelni a kedvencek apróbb mozdulataira, reakcióira is, ugyanis előfordulhat, hogy a viselkedésük fontos dologról árulkodik. Mert a cica nem csupán morgással vagy fújással üzeni azt, hogy mérges, fél, vagy éppen stresszes. A farka, a füle és más apróbb jelek is utalhatnak erre, melyeket érdemes minél hamarabb felismerni. Ha ezeket tapasztalod, érdemes átgondolni, mi zavarhatja a kedvencedet, mitől lehet zaklatott, milyen változás történt a környezetében, a lakásban. Ha azonban egy-két hét után sem nyugszik meg, érdemes állatorvos tanácsát kérni, és vizsgálattal kizárni az egészségügyi okokat, valamint megtalálni az egyéb, mögöttes problémákat.

Ha hegyesen hátrahúzza a füleit, és a szemeivel is kissé hunyorít, az egyértelműen arra utal, hogy mérges, ideges a macska. Ebben az esetben gyakran pofonnal, harapással reagál az érintésre.

A felfelé görbülő hát, illetve a felborzolt szőr szintén erőteljes agressziót jelez, ha fúj, hátrál vagy morog közben a macska. Néha azonban játék közben is felveszik ezt a pózt.

A cicák általában akkor lihegnek, ha melegük van, azonban a stressz is kiválthatja belőlük ezt a reakciót. Ebben az esetben általában tág pupillákkal és hangosabb zihálással társul.

A nagyra tágult pupillák félelmet és agressziót is jelenthetnek, de a túl szűk, keskeny pupillák is stresszre, mérgességre utalhatnak.

Bár a cicák egyébként is sokat mosakszanak, ha az átlagosnál még gyakrabban és sokkal nagyobb lendülettel csinálja a kedvenced, az is idegességet, stresszt jelez.

Ugyanerre figyelmeztet a túlzott vakarózás, ha semmilyen egészségügyi ok vagy élősködő nem áll mögötte.

A macska farka is sokat elárul a hangulatáról. Ha lefelé, laposan tartja, akkor fél, stresszes vagy ideges, de erre utal az is, ha zaklatottan mozgatja, vagy csapkod vele.

A cicák egyébként is szeretnek elbújni, és rejtett zugokban vagy takarók alatt pihenni. De, ha nem aludni jár oda, csak kuporog, és idegesen figyel, az szintén intő jel lehet.

Az addig szobatiszta macska nem használja az almot, hanem a lakás különböző részeire piszkít? Ez is a stressz jele lehet, általában ilyenkor üzenni próbál valamit a cica a viselkedésével.

És természetesen a földre lapuló test, a hátrahúzott fülek, valamint a fújás a mérges, ideges macska legfőbb ismertetőjelei.

Forrás: Femina.hu

Previous «
Next »