[uam_ad id="3387"]

Main Coon

Ez az amerikai óriás egy kedves vadmacska. A legenda szerint a maine coon egy vadmacska és egy mosómedve „házasságából” született, ami genetikailag lehetetlen , egyszerűen csak hasonló a bundája és a farka a mosómedvééhez.

A maine coon az Egyesült Államokbeli Maine államból származik. Valószínűleg tengerészek által behozott közel-keleti angóramacskák, telepesek által behozott brit macskák, orosz és északi macskák, illetve amerikai tanyasi macskák keveréke. Maine állam területén meglehetősen zord a klíma, így alakulhatott ki ez a hatalmas, szívós macska, amelyet az első amerikai fajtának tartanak. Captain Jenks, egy fekete-fehér maine coon volt fajtájának első képviselője, aki nagy sikerrel szerepelt macskakiállításokon Bostonban és New Yorkban (1861). Az 1895-ös New York-i kiállításon, a Madison Square Garden-ben is nagy szenzáció volt ez a fajta. Ezután vagy ötven éven át a sziámi macskák és a perzsák kerültek a rivaldafénybe.

1950-ben élénkült fel a maine coon iránti érdeklődés, 1980 óta népszerűségük rohamosan nő. 1960-ban adtak ki fajtastandardot, a C.F.A. 1976-ban, a F.I.Fe 1980-ban ismerte el.

Bár az egyik legjelentősebb fajta a világon, Európában és Franciaországban (ide 1981-ben került) is ritka.

A Maine Coone Feline Association fajtaklub 1987-ben alakult. Az utóbbi években sokat változott, nagyobb, magasabb és vadabb lett.

 

Previous «
Next »