[uam_ad id="3387"]

Sosem hinnéd: A macskák szerepe az űrkutatásban

Biztosan mindannyian láttunk már vicces, szórakoztató macskás videókat. Nélkülük valószínűleg az internet is leállna. De gondoltad volna, hogy még az űrkutatásban is fontos szerepe van? Ugye, hogy nem?

A NASA nemrégiben egy innovatív kísérletet hajtott végre a lézeres űrkommunikáció terén, melynek során a 2023 októberében indított Psyche űrszondát hívta segítségül. A kísérlet idején a szonda 31 millió kilométerre távolodott el a Földtől, ami a Hold-Föld távolság mintegy 80-szorosa. A Mélyűri Optikai Kommunikációs Hálózat (DSOC) 2023. december 11-i tesztje során egy macskás videót sugárzott haza a szonda. Ne aggódj, cicát senki sem küldött az űrbe, csupán csak egy videót róla, ami a szonda memóriájában volt tárolva. A teszt során egy lézerpointerrel játszó macskát ábrázoló felvételt továbbítottak a Földre, demonstrálva a lézeres kommunikációs technológia hatékonyságát. A teszt célja egy nagy felbontású videó továbbítása volt a Földre, a jövőbeli emberes űrmissziók adatátviteli kapacitásának felmérésére.

A Jet Propulsion Laboratory (Sugárhajtás Laboratórium) egyik munkatársának cicája, Taters, a főszereplője egy 15 másodperces, ultra HD felbontású videónak, amiben lézerpointerrel játszik. A videóba grafikát is beillesztettek, melyen a Palomar-hegyi Obszervatórium és a Psyche űrszonda pályája mellett Taters fajtája, színe és szívverésének üteme is látható. A NASA a sikeres továbbítást követően elkötelezett a technológia továbbfejlesztése mellett. Pam Melroy, a NASA igazgatóhelyettese kiemelte: „A sávszélesség bővítése kulcsfontosságú a jövő tudományos és kutatási céljainak eléréséhez. Nagy várakozással tekintünk a technológia további fejlődésére és a jövő bolygóközi küldetései során alkalmazott kommunikációs megoldásokra.”

 

A szonda 101 másodperc alatt küldte haza a videojelet a Földre. A lézeres kommunikáció során elért maximális sávszélesség 267 Mbps volt. A közeli-infravörös tartományban sugárzott jelet a kaliforniai Palomar-hegyi Obszervatórium Hale-teleszkópjával fogták, majd kábelen továbbították a NASA JPL dél-kaliforniai központjába, ahol valós időben lejátszották.  A lézeres mélyűri kommunikáció forradalmasítja az űrkutatást, hatalmas ugrást jelentve az adatátviteli sebességben a hagyományos rádiós technológiákhoz képest. Jelenleg a New Horizons űrszonda 841,7 bit/másodperc sebességgel továbbítja adatait a Deep Space Network canberrai állomására, míg az Arab Emírségek Mars-szondája 241,9 bit/másodperces sebességgel kommunikál a madridi állomással. Ezek a sebességek eltörpülnek a lézeres kommunikáció által ígért nagyságrendekkel nagyobb sávszélesség mellett. Ezért egyértelmű, hogy a lézeres technológia fejlesztése kiemelt fontosságú az űrkutatás jövőjében.

„Bár a videó sok millió kilométerről érkezett, mégis gyorsabban továbbítottuk, mint a legtöbb szélessávú internetkapcsolat engedné. Valójában a Palomartól a JPL-be a beérkezett videó lassabb kapcsolaton haladt, mint a mélyűrből érkező jel” – magyarázta Ryan Rogalin, a projekt vevő oldali technikai csapatának vezetője.

A macskás videó nem csupán szórakoztatás céljából került be a műsorba. Kulturális utalás is egyben az 1928-as eseményre, amikor az RCA tesztelte kísérleti tévéadását. A teszt során Felix, a népszerű képregénymacska szobráról készült felvételt továbbították, amiből ezen a videón is láthatunk részleteket.

 

A Psyche űrszonda segítségével tesztelt lézeres kommunikációs kísérletek során fokozatosan növelték a sávszélességet november 14-i kezdete óta. December 4-én elérték a jelenlegi, kiemelkedő adatátviteli sebességet. Ezen a napon a kommunikációs tesztek során továbbított adatmennyiség 1,3 terabit volt, ami meghaladja a NASA Magellan űrszondájának teljes 4 éves (1990-1994) Vénusz-küldetése során Földre küldött adatmennyiségét!

Úgy látszik, a macskák mindenhol ott vannak, és sokkal fontosabb szerepet játszanak földi életünkben, mint hinnénk. Ki tudja, lehet a jövőben a közösségi űrutazások során is hű társaink lesznek?

Indruch Beáta

 

Forrás: NASA

Previous «
Next »