[uam_ad id="3387"]
 • Főoldal
 • >
 • News
 • >
 • 15 étel és ital, amit soha ne adj a macskádnak!

15 étel és ital, amit soha ne adj a macskádnak!

A macskák kíváncsi lények, és hajlamosak megkóstolni mindent, ami az útjukba kerül. Azonban sok olyan emberi étel létezik, ami nem biztonságos a macskák számára, sőt, mérgező is lehet. Fontos, hogy tudatában legyünk ezeknek az ételeknek, hogy megvédjük kedvencünket a komoly egészségügyi problémáktól. Cikkünkben felsoroltunk 12 tiltólistás ételt, amit feltétlen kerülni kell, és még 3 olyan dolgot, amiről nem is gondolnád, hogy megkínáld vele cicád, de sajnos beszélnünk kell róla!

 1. Csokoládé és kakaó

A csokoládé teobromint és koffeint tartalmaz, amelyek mérgezőek a macskák számára. A tünetek hányás, hasmenés, izgatottság, remegés és akár görcsök is lehetnek.

 

 1. Tej és tejtermékek

A macskák nehezen emésztik a laktózt, ami a tejben és tejtermékekben található. A tejtermékek fogyasztása hasmenést, hányást és puffadást okozhat.

 1. Nyers hús és tojás

A nyers hús és tojás szalmonella és E. coli baktériumokat tartalmazhat, amelyek súlyos emésztési zavarokat okozhatnak a macskáknál.

 1. Szőlő és mazsola

A szőlő és mazsola veseelégtelenséget okozhat a macskáknál. A tünetek hányás, hasmenés, letargia és étvágytalanság.

 1. Hagyma és fokhagyma

A hagyma és fokhagyma vörösvérsejt-pusztulást okozhat a macskáknál. A tünetek hányás, hasmenés, gyengeség és sápadtság.

 1. Avokádó

Az avokádó persint tartalmaz, amely mérgező a macskák számára. A tünetek hányás, hasmenés, légzési nehézségek és akár szívmegállás is lehet.

 1. Csontok

A csontok szilánkokra törhetnek, és belső sérüléseket okozhatnak a macskáknál.

 1. Kávé és tea

Az első „nem gondolnád” tétel. A kávé és tea koffeint tartalmaz, ami mérgező a macskák számára. A tünetek hányás, hasmenés, izgatottság, remegés és akár görcsök is lehetnek. Eszedbe sem jutna, de sajnos vannak olyanok, akiknek nem evidens, hogy nem adunk kávét a macskánknak.

 1. Dió és magvak

A dió és magvak nehezen emészthetőek a macskák számára, és bélelzáródást okozhatnak.

 1. Xilit

A xilit egy cukorhelyettesítő, ami hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) okozhat a macskáknál. A tünetek gyengeség, letargia, görcsök és akár kóma is lehet.

 1. Alkohol

A második „nem gondolnád” tétel. Ugye, magyaráznunk sem kell?! Az alkohol mérgező a macskák számára. A tünetek hányás, hasmenés, koordinációs zavarok, légzési nehézségek és akár kóma is lehet.

 1. Sós ételek

A sós ételek dehidratációt okozhatnak a macskáknál.

 1. Cukros ételek

A cukros ételek elhízáshoz, cukorbetegséghez és fogszuvasodáshoz vezethetnek a macskáknál.

 1. Erjesztett, kelt tészta

Az erjesztett és kelt tészta alkoholt termelhet a macska gyomrában, ami mérgező.

 1. Gyógyszerek

A harmadik „nem gondolnád” tétel. Nem is értjük! Az emberi gyógyszerek mérgezőek lehetnek a macskák számára. Soha ne adjunk a macskánknak emberi gyógyszert!

Ha aggódsz, hogy a cicád valami tiltott éltelt ehetett, ami nem biztonságos számára, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Ezen kívül, fontos, hogy csak macskáknak szánt tápot etess vele! Ne hagyj emberi ételt elől olyan helyen, ahol macska elérheti! Figyeld a cicád étkezési szokásait, és ha bármilyen változást észlelsz, fordulj állatorvoshoz!

Previous «
Next »