[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • A „felhős tigrismacska” rejtélyes sorsa

A „felhős tigrismacska” rejtélyes sorsa

Tudósok egy új tigrismacska alfajt fedeztek fel Dél-Amerikában, melyet „felhős tigrismacskának” (Leopardus pardinoides) neveztek el. Ez a faj eddig ismeretlen volt a kutatók számára, és sajnos már a felfedezésekor veszélyeztetettnek minősítették. A tigrismacskafélék ezen új tagja Costa Ricában, Kolumbiában, Peruban, Bolíviában és Argentínában bukkant fel, eltérő élőhelyet választva, mint a rokon alfajok.

A felhős tigrismacska a tigrismacska (Leopardus tigrinus) eddig ismert két alfaja, az északi és a déli tigrismacska mellé sorolható. Méretét tekintve kisebb testű, 2,5 kilogrammos súllyal és 40-50 centiméteres testhosszal. Kiválóan mászik, étrendjében pedig kisebb emlősök és madarak szerepelnek.

Azonban az újonnan felfedezett példányok családjában aggasztó tendenciát figyelhetünk meg. Számos alfajt súlyosan érint az élőhelyvesztés, a vadászat (különösen a szőrméjükért) és az erdőirtás. Ez alól a felhős tigrismacska sem kivétel, sőt, a helyzetét tovább súlyosbítja a csíkos pampamacskával (Leopardus tigrinus guttulus) való hibridizáció lehetősége. Ez a keveredés fenyegeti a faj genetikai tisztaságát.

A felfedezés rávilágít a dél-amerikai kontinens rejtett biodiverzitására, és sürgeti a természetvédelmi intézkedések meghozatalát. A kutatók rezervátum létrehozását javasolják a felhős tigrismacska és más, a régióban élő ritka fajok védelmére.

A tigrismacskafélék megőrzése kiemelt fontosságú a dél-amerikai ökoszisztéma egyensúlyának fenntartása érdekében. A felhős tigrismacska felfedezése emlékeztet arra, hogy még mindig rengeteg ismeretlen faj rejtőzik bolygónk távoli zugaiban, és felelősségünk megőrizni őket az elkövetkező generációk számára.

Forrás: Sci.News

Previous «
Next »