[uam_ad id="3387"]
 • Főoldal
 • >
 • News
 • >
 • 6 tavaszi veszély, amire a macskatartóknak figyelniük kell!

6 tavaszi veszély, amire a macskatartóknak figyelniük kell!

A tavasz az év egyik legizgalmasabb időszaka. A hó elolvad, új rügyek jelennek meg a fákon, és a virágok kezdenek a Nap felé nyiladozni. Nagyokat lehet végre sétálni, sok-sok D-vitaminnal feltöltődni. Azonban a melegebb és napsütésesebb időszakkal együtt a szezonális veszélyek is megérkeznek, amelyekre a gazdiknak fel kell készülniük. Olvasd tovább cikkünket, hogy megismerd a 6 leggyakoribb tavaszi veszélyt, amelyeket minden macskatartónak tudnia kell!

 1. Kullancsok

A kullancsok nem csupán ijesztő bogárkák; terjeszthetik a betegségeket, és megfertőzhetik cicáinkat, más háziállatokat, de még minket, gazdikat is! Olyan mikroorganizmusokat hordoznak, amelyek Lyme-kórt és babéziát okozhatnak. Ezek a paraziták a gazdatestük vérével táplálkoznak, és sajnos kiváló betegségterjesztők. Mivel annyira kicsik, hogy napokig észrevétlenek maradhatnak, így bőven van idejük teleszívni magukat kedvenceid vérével. Ha kullancsot találsz a macskán, kullancseltávolító eszközzel vagy éles csipesszel csavard ki. Légy nagyon óvatos, ne nyomd össze a kullancs testét, mert így visszanyomhatod a már fertőzött vért a cicádba. Óvatosan húzd ki, hogy a feje ne maradjon bent. Arra is ügyelj, hogy ne vágd meg a cicát a csipesszel!

Ennél persze többet is tehetsz cicád egészségéért: nézz körül a piacon, rengeteg kullancsirtó eszköz létezik! Kijárós cicáknál válassz inkább olyan szereket, amiket a bundájukra juttathatsz, mert a nyakörvvel könnyen fennakadhatnak egy-egy kerítésen, faágon.

 1. Gombák

A napsütés és a melegebb időjárás ugyan serkenti a kert növekedését, és visszahozza a leveleket a fákra, de ugyanakkor elősegíti a gombák növekedését is. A gombák meleg, nedves időben virágzanak, és számos helyen megtalálhatók. Erdőkben, parkokban, sőt akár a saját udvarunkon is előfordulhatnak. Rengeteg különböző gombafaj létezik, így a meghatározásuk még a legtapasztaltabb gombászok számára is nehéz lehet.

Legjobb esetben a vadon termő gombák elfogyasztása hányást és hasmenést okoz. A legrosszabb esetben azonban a rossz fajta gomba halált okozhat.

 1. Talajtápláló szerek

A tavasz beköszöntével megkezdődik a kertek, virágágyások gondozása is. A tápanyagok és a nedvesség biztosítására a legtöbben trágyát vagy mulcsot használunk. Gondoltad volna, hogy ezzel is veszélyezteted a cicád egészségét?

Sajnos a legtöbb műtrágya potenciálisan mérgező anyagokat és vegyszereket tartalmaz, például rovarirtókat vagy gombaölő szereket. A kis mennyiségű műtrágya elfogyasztása csak enyhe gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat; a nagyobb mennyiségű fogyasztás azonban már súlyos mérgezéssel jár a vas, nitrogén és egyéb kémiai összetevők miatt. A mulcs kevésbé jelent fenyegetést a macskáknak, mint a kutyáknak, mivel ők kevésbé hajlamosak arra, hogy megrágcsáljanak mindent, de nem árt itt megemlíteni. Bizonyos típusú mulcsok, például a kakaóbab héjból készültek, két olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek a csokoládéban is megtalálhatók, és ezek veszélyesek lehetnek cicáidra is!

 

 1. Tavaszi virágok és növények

A tavaszi virágokkal teli kert hangulatjavító hatása vitathatatlan. Háziállat tartóként azonban érdemes utánanézni, hogy mely virágok biztonságosak a kedvenceink jelenlétében. Természetesen, ha a cicád kizárólag bent tartózkodik, akkor a szabadban bármit nevelhetsz kedved szerint, feltéve, hogy nem hozol be vágott virágot vázába. A tavasszal leggyakrabban termesztett legveszélyesebb virágok közé tartoznak a nárciszok, a tulipánok, a sáfrány és a jácint.

Egy másik veszélyes növény, amire érdemes odafigyelni, a tollfű! A tollfüvek tüskés maghüvelyeket tartalmaznak, amelyek be tudnak fúródni a cicád bőrébe, ezzel tályogokat és duzzanatokat okozva. Lenyelés esetén nem bomlanak le az emésztőrendszerében, és komoly fertőzéseket okozhatnak.

A liliomfélék a leginkább mérgező növények a macskák számára! Bármennyire gyönyörűek is, a Lilium növénynemzetség minden tagja olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak a macska veséiben. Azonban néhány típus (húsvéti liliom, trombita liliom és ázsiai liliom) jóval veszélyesebb. A liliom növényi részéből csupán egy apró mennyiség elfogyasztása vagy akár a vázában lévő víz lenyelése is állatorvosi vészhelyzetnek minősül!

 1. Szívférgesség

A szívférgesség egy, a macskáknál előforduló komoly és folyamatosan súlyosbodó betegség, melyet a Dirofilaria immitis nevű parazita okoz. Szúnyogok terjesztik, amelyek maguk is fertőzöttek a szívférgesség parazitáival. Amikor egy fertőzött szúnyog megcsípi a macskát, a még fejletlen férgek a nyálmirigyén keresztül a szövetekbe jutnak. Ezek a férgek a macska szívébe és tüdejébe vándorolnak, ahol tovább szaporodnak, és lehetségesen végzetes károkat okoznak a kedvenced szerveiben.

 1. Allergia

Cicáink sokkal jobban hasonlítanak ránk, mint gondolnánk, hiszen ők is szenvedhetnek szezonális allergiában tavasszal. Azonban az allergia tünetei eltérőek az egyes fajoknál. Amikor egy ember allergiája fellángol, általában légzési problémákkal küzd. Amikor egy macskánál jelentkeznek allergiák, valószínűleg viszkető bőrre utaló jeleket fogsz észrevenni. Ilyenkor dühösen dörzsölik az arcukat, vakaróznak vagy nyalogatják magukat, hogy enyhítsék a viszketést. Nyílt sebek, varrasodás vagy szőrvesztés is előfordulhat.

Ha úgy gondolod, hogy kedvenced szezonális allergiában szenved, beszélj állatorvossal. Az állatorvos javasolhat kiegészítőket vagy gyógyszereket, amelyek segítenek a macskának leküzdeni az allergiát.

Indruch Beáta

Képek: Google

 

Previous «
Next »