[uam_ad id="3387"]

Mikor, miért és hogyan fürdessük a cicát?

A cica alapvetően nagyon tiszta állat, napjának jelentős részét bundájának rendben tartásával tölti. Általános vélekedés – és többnyire tapasztalat is –, hogy a víz és a cicák nem jó barátok, így a fürdetés is kellemetlen élmény, macskának és gazdinak egyaránt. A megfelelő módszerekkel és szoktatással azonban ez a procedúra akár játékká is válhat. Cikkünkből kiderül, hogy mikor, miért és hogyan érdemes cicánkat megfürdetni.

A cica fürdetéshez való szoktatása elsősorban nem a bunda tisztán tartása miatt javasolt. Egy egészséges cicánál a szőrzet rendszeres és alapos nyalogatása, ápolása a mindennapok része. Sőt, ha egy alomból kerül hozzánk több kiscica, a testvérek egész életükön át egymást is ápolják, a tisztítóhatás így duplázódik. Öntisztító mechanizmusaik miatt tehát fürdetésre alapvetően nincs szükség, csak nagyon indokolt esetben. De mikor indokolt a cica fürdetése?

  • Ha a cica által nehezen vagy egyáltalán nem eltávolítható szennyeződés kerül a bundára (pl. vegyszer, festék, olaj, ragasztó), meleg szappanos vízzel, de akár a szőr levágásával is érdemes segíteni a helyzeten. Hígítót, oldószereket semmiképp ne használjunk! Indokolt esetben azonnal forduljunk állatorvoshoz.
  • Ha új jövevény érkezik a családba, fontos átvizsgálni alaposan a bundáját, hasát. Ha elhanyagoltnak tűnik, esetleg láthatóan élősködők támadták meg (pl. bolhák), érdemes speciális samponnal megfürdetni, de ehhez is kérjük ki az állatorvos véleményét.
  • Bolhák és a fürdetés: bolha észlelése esetén, az állatorvossal való egyeztetést követően, a fürdetés ideiglenes megoldást jelenthet. Ez ugyanakkor nem jelent hosszabb távra biztonságot, a fürdetést követően a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Az állatorvos tanácsát kikérve speciális rágótablettákkal vagy spot-on készítményekkel célszerű távol tartani a bolhákat, illetve az egész évben számos betegséget terjesztő kullancsokat. Ez azért is fontos, mert a bolha alapvetően nem a gazdaállaton él, csak a vérét szívja, nagyobb részt az állat környezetében, fekhelyen, padló alatt stb. bújik meg, rak petét.
  • Ha a cica bőrén betegségre utaló gyulladást, esetleg sebeket látunk, fürdetés előtt mindenképpen konzultáljunk az állatorvossal, mert egy hétköznapi cicasampon ilyenkor akár kárt is tehet.

Ha indokolt a fürdetés, hogyan tehetjük kellemessé?

  • Szoktatás: érdemes már egészen kiskortól hozzászoktatni a cicát a fürdéshez, minél idősebbek, annál nehezebben tűrik ezt a procedúrát az irányítást egyébként sem kedvelő állatok.
  • Hőmérséklet: a cicák bőre nagyon érzékeny a túl meleg vagy túl hideg vízre, vigyázzunk, hogy mindig langyos vízzel fürdessük.
  • Játék: ahogyan a gyerekek, úgy az állatok is szeretik a játékaikat a vízbe vinni, műanyag cicajátékkal érdemes próbát tenni.
  • Csúszásmentes terület: a porcelánmosdó vagy akrilkád felülete szokatlan és csúszós a cica mancsának. Egy komoly stresszfaktort kikerülhetünk egy egyszerű gumi csúszásgátlóval, amiben a tappancsival meg tud kapaszkodni.
  • Lassú lépések: először a cica négy mancsát vizezzük be, ha sikerül, állítsuk a pár centis vízbe. Ezután tiszta vízzel kis pohárból öntögessük le, figyeljünk, a szemébe ne kerüljön. Mosdókesztyűvel dörzsöljük át a cicát, sampont még ne használjunk. Ha nagyon szabadulni akar, ne menjünk tovább ennél a lépésnél, szárítsuk meg, babusgassuk kicsit, kapjon jutalomfalatot. Próbálkozzunk meg másnap újra: ha a fenti lépéseken túljutott, már használjunk sampont, diónyi mennyiséget, vigyázva a szemekre. Nagyon alapos öblítés után kövessük a fenti lépéseket (szárítás, babusgatás, jutalom).
  • Kevés korlát: ha valamit nem szeretnek a macskák, az a korlátozás. Kedvencünk ne érezze úgy, hogy irányítjuk őt. Fontos, hogy tudja, mi nyugodtak vagyunk. Folyamatosan beszéljünk hozzá halkan és lassan.

Forrás: Kisallatorvos.hu

Previous «
Next »