[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • Cikkek
  • >
  • Minden, amit a macska ínygyulladásáról tudni kell

Minden, amit a macska ínygyulladásáról tudni kell

A macskák fogínygyulladása gyakori szájüreget érintő probléma, amelynek egyik oka lehet a fogkő felhalmozódása. Minél idősebb a cica, annál nagyobb a betegség kialakulásának esélye. Megfelelő táplálással, ápolással és rendszeres otthoni, valamint orvosi ellenőrzéssel azonban sokat tehetünk a megelőzésért.

Hogyan alakul ki a fogkő?

Mivel a fogínygyulladás elsődleges (de nem kizárólagos) oka a lepedék, illetve a fogkő felhalmozódása, ennek megelőzése az első lépés, amit cicánk fogainak egészségéért megtehetünk. A lepedék kialakulását a táplálékmaradványok, valamint a baktériumok felgyülemlése okozza, ami nyállal és ásványi anyagokkal elegyedve ápolás és megfelelő táplálás híján előbb puha, majd vastag, kemény fogkő kialakulásához vezet. Ennek kialakulása a modern táplálás következményeként egyre gyakoribb. A nedves tápok, konzervek ugyanis nem tisztítják megfelelően a fogakat.

Miért veszélyes az ínygyulladás?

A nem eltávolított fogkőtől egyenes út vezet a fogínygyulladáshoz, ami több szempontból is veszélyes. A gyulladt ínyen át a baktériumok könnyen eljutnak a foggyökérhez, de teljes elsorvadásnál már a véráramba is bekerülhetnek. Ez pedig a belső szervek – máj, vese, szív – megbetegedését okozhatja. Az íny elsorvadásával a macska egy fájdalmas folyamat során a fogait is elveszti. Az ínygyulladás okozója az elhanyagolt fogkövön kívül B-vitamin hiány és a vesebetegség is lehet.

Mik az ínygyulladás tünetei?

A fogkő sárgás réteget képez a fogakon, és többnyire szájbűz is társul hozzá. Ha halvány, majd sötétebb piros, később vérzékeny gyulladt sávot látunk a cicánk ínyén a fogak mentén, már gyanakodhatunk a gyulladásra. A kezeletlen ínygyulladás esetén a fogak is kilazulhatnak, felszívódhatnak.

Hogyan előzhetjük meg, illetve kezelhetjük az ínygyulladást?

Az ínygyulladás megelőzésében a fogak rendszeres ápolásának és a megfelelő táp kiválasztásának kulcsszerepe van, ebben érdemes kikérni állatorvosunk tanácsát is.

Egyes cicák hagyják, hogy puha, nedves, tiszta vászonnal vagy puha fogkefével hetente átdörzsöljük a fogaikat, más cicák ezt rosszabbul tűrik. Éppen ezért érdemes már kiskortól hozzászoktatni kedvencünket a rendszeres fogtisztításhoz, ám sajnos ha a hajlam megvan, csak kitolni tudjuk a fogkőképződés idejét. Panaszok híján se blicceljük el az éves állatorvosi vizitet, hiszen így még egy könnyebben kezelhető stádiumban vehetjük elejét a bajnak. Ha a fogkő még nem túl vastag, kemény állapotú, akár éber állapotban is leszedhető, az ultrahangos technika alkalmazásához azonban általában szükség van az altatásra.

A már kialakult ínygyulladásnál a fentieken túl akár antibiotikumos kezelés alkalmazására is szükség lehet.

Forrás: Kisállatorvos.hu

Previous «
Next »