[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • Cikkek
  • >
  • Amikor egy kis karmolásból nagy baj lehet: emberre is veszélyes a bartonellózis

Amikor egy kis karmolásból nagy baj lehet: emberre is veszélyes a bartonellózis

Kiscicánkból még önfeledt, békés játék közben is előbújik néha vadabb énje? Előfordul, hogy a karmait is beveti a játszadozás hevében? A macsakakarmolás az ideig-óráig tartó kellemetlenségnél nagyobb bajjal, akár komoly megbetegedéssel is járhat.

A bartonellózis, közismert nevén macskakarmolási betegség kórokozója a Bartonella henselae elnevezésű baktérium. A fertőzés terjedése az állatok közti verekedés során is előfordulhat, ám elsődleges szerepe a bolháknak és kullancsoknak van a terjesztésben.

Ezek az élősködők közvetlenül emberre nem terjesztik a fertőzést, a kórokozók az általuk fertőzött macska karmolásától, harapásától keletkezett seben keresztül jutnak be az emberi szervezetbe.

Mik a bartonellózis tünetei macskáknál?
A fertőzés macskák esetében a legtöbbször tünetmentes, alkalmanként azonban lázat, vérfogyottságot (anaemia) és sárgaságot okoz. A betegség lappangási ideje 8-15 nap.

Mik a tünetek az ember esetében?
A karmolást követő pár napban a seb környékén dudor vagy fekély alakul ki. A többi tünet, így például a fejfájás, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás hetekkel a fertőzés után jelentkezik. Ha a karunkon karmolt meg a macska, jellemzően a nyaki és a hónaljban található nyirokcsomók duzzadnak meg, a lábon keletkezett seb esetén a lágyékhajlatban lévők.

A betegség megállapításakor fontos, hogy más, hasonlóan nyirokcsomó-megnagyobbodással járó betegséget kizárjunk. Könnyebb a felismerése, ha a karmolás vagy harapás nyoma még látható.

Egészséges, erős immunrendszer esetén a betegség általában kezelés nélkül is gyógyul. Immunkárosodásban szenvedő betegeknél a baktérium azonban súlyosabb gondokat is okozhat, akár másfél hónapig tartó antibiotikumos kezelés is szükséges lehet.

Hogyan előzhető meg?
Mivel az elsődleges terjesztők a bolhák és a kullancsok, a leghatékonyabb megoldás, ha ezeket az élősködőket tartjuk távol. Ma már a macskák számára is elérhető olyan biztonságos készítmény, amely hatékonyan pusztítja el a kullancsokat és bolhákat, és védi a cicákat – ezáltal a gazdikat is – a paraziták által terjesztett betegségektől több hónapon keresztül. Az elérhető legkorszerűbb megelőző kezelésről kérjük az állatorvos tanácsát.

Forrás: Kisallatorvos.hu

 

Previous «
Next »