[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Miért társul a fekete macskához a balszerencse? A négy legismertebb babona eredete

Miért társul a fekete macskához a balszerencse? A négy legismertebb babona eredete

fekete macska

A babonák olyan hiedelmek, amelyeket a szerencse, a védelem vagy más megmagyarázhatatlan jelenségek befolyásolására használunk. Gyakran feltételezünk két esemény között ok-okozati kapcsolatot, amik valójában nem állnak kapcsolatban egymással. Ezek a hiedelmek eltérnek a különböző kultúrákban, de vannak olyanok is, amelyek szinte mindenhol ismertek.

Most bemutatjuk a négy legnépszerűbb babona eredetét!

A fekete macska – a balszerencse hordozója
A fekete macskákkal kapcsolatos hiedelem talán a legismertebb. Még ha nem is hiszünk a babonákban, sokan megállnak, amikor egy fekete macska átmegy előttük. Az ókori egyiptomiak szent állatoknak tartották őket, de a kereszténység elterjedésével hamarosan az ördög megtestesítőivé váltak. A középkorban a boszorkányokkal is összefüggésbe hozták őket, így a fekete macskák sorsa végleg megpecsételődött. Magyarországon a hiedelem szerint, ha a macska balról jobbra megy el előttünk, szerencsét hoz, de ha fordítva, balszerencsét várhatunk.

Péntek 13. – a balszerencse napja
A péntek 13. hiedelem két különböző eseményből ered. A közhiedelem szerint, ha ez a nap a hónap tizenharmadik napjára esik, akkor nem érdemes kimozdulni, mert balszerencse vár ránk. A 13-as szám negatív megítélésű a különböző kultúrákban: az északiak Lokira, a csalás istenére asszociálnak vele, míg a keresztények Júdást tartják a tizenharmadik vendégnek az utolsó vacsorán. A péntek hiedelméről pontos ismeretek nincsenek, de sokak szerint az amerikai kivégzések napja volt, ami hozzájárult a babona kialakulásához.

péntek 13

Forrás: saját

A kéményseprők – a szerencse hírnökei
Bár a kéményseprőkkel manapság ritkábban találkozunk, amikor mégis, sokan szerencsét remélnek tőlük. A babona szerint a kéményseprők a pozitív események hírnökei. . Az egyik elterjedt elmélet szerint I. Vilmos angol király életét egy kéményseprő mentette meg, Angliában hagyomány, hogy ha a házasság szertartásán kéményseprő is jelen van, az hosszú házasságot ígér.

Kéményseprő

Forrás: saját

A törött tükör – hét év balszerencse
Az összetört tükör balszerencsét jelent, amely hiedelem az ókori Róma idejére nyúlik vissza. A rómaiak úgy vélték, hogy a tükör a lélek tükre, így annak törése a lélek megsérülését jelenti. A hét év boldogtalanság hiedelme is a rómaiakhoz köthető, akik az emberi életet hétéves ciklusokra osztották. Egy másik teória szerint a hét év azt jelenti, hogy ennyi időbe telik egy szolga számára, hogy egy törött tükröt újra elkészítsen.

törött tükör

Forrás: saját

Previous «
Next »