[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Miért dorombol a macska? A kérdésre meglepőbb válaszok is születtek, mint gondolnád!

Miért dorombol a macska? A kérdésre meglepőbb válaszok is születtek, mint gondolnád!

Cicák…biztosan tele vagy kérdésekkel róluk: „Miért dorombolnak?” vagy „Miért borította fel megint az összes növényt az enyém?” és persze „Komolyan, miért kellett ledöntenie őket pont porszívózás után?”.

Bár az utóbbi viselkedés kétségtelenül macskád bűnözői zsenialitása miatt van, a dorombolás mögötti okoskodás nem annyira egyértelmű. Sok macskatartó feltételezi, hogy kedvence kizárólag örömét fejezi ki a dorombolással, azonban a kutatások azt sugallják, hogy ezek a nyugtató rezgések számos okból kiindulhatnak, beleértve az emberi pszichológia manipulálásának kísérletét is.

Az aggódást keltőtől a tagadhatatlanul cukiságig, íme a macskák dorombolásának különös tudománya.

Hogyan dorombolnak a macskák?

Könnyű kérdésnek tűnik, nemde? De a macskák, mivel macskák, most is megnehezítik a dolgot összetett biológiájukkal, ami heves vitát gerjeszt a tudósok között. Például korábban azt feltételezték, hogy a dorombolást a vena cava inferioron – a szív jobb oldalához csatlakozó nagy vénán – áthaladó vér okozza.

Ez a „turbulens vérelmélet” azonban ma már a múlté, a kutatások most azt sugallják, hogy a hang a macska gégéjéből származik. A macskák lényegében képesek leszűkíteni a gégének azt a részét, amely a hangszálakhoz ér, ami minden belégzésnél és kilégzésnél rezgéseket okoz. A mai tudásunk szerint ezeket a rezgéseket halljuk dorombolásként.

Miért dorombolnak a macskák?

Jelenleg nincs végleges magyarázat arra, hogy miért dorombolnak a macskák. A tudósok azonosítottak egy bizonyos neuronális oszcillátort (lényegében agyhullámokat), amely aktiválja a dorombolás biológiai folyamatát, de nem világos, hogy mi indítja el ezt. Vagy egyáltalán több kiváltó oka van-e: a megfigyeléses vizsgálatokon alapuló eredmények arra utalnak, hogy a macskák különböző okokból dorombolhatnak.

Kommunikáció másokkal

Például a Sussexi Egyetem által végzett egyik tanulmány megállapította, hogy a macska kissé megváltoztathatja a dorombolását attól függően, hogy mire van szüksége. „A kutatások azt mutatták, hogy a gazdájuktól ételt kolduló macskák által kibocsátott dorombolás akusztikus minősége jelentősen eltér attól, amit általában nyugodt állapotban vagy simogatáskor hallatnak” – magyarázza Dr. Lauren Finka, a macskák jólétével foglalkozó tudós a Nemzetközi Macskagondozási Szervezettől (International Cat Care). „Érdekes módon, az emberek ezeket az ‘ételt kolduló’ dorombolásokat sürgetőbbnek és kevésbé kellemesnek érzékelték. Ezen kívül megállapították, hogy a síró emberi csecsemők által kibocsátott magas frekvenciájú hangkomponenseket is tartalmaznak. Figyelemre okot adó tény továbbá az is, hogy az éhes macskák dorombolása a hangzás tekintetében megegyezik azzal a hanggal, amit az éhes csecsemők sírás közben adnak ki.”

A tanulmány szerint az éhes macskák dorombolásába, ami általában mély hangú, egy szokatlan, magas frekvenciájú elem (hasonló a síró csecsemő hangjához) keveredik, amikor gazdájuktól ételt koldulnak. Ezekkel a „koldulós dorombolásokkal” a házi macskák valójában a bennünk lévő gondozó ösztönöket próbálják megérinteni, hogy figyelmet kapjanak. A „Táplálj meg!” kiáltásaik rejtve vannak abban a dorombolásban, amit kellemesnek találhatunk. „Egy hívásba, amit általában elégedettséggel társítunk, egy sírás beágyazása meglehetősen finom módja a válasz kiváltásának – a koldulós dorombolás pedig valószínűleg sokkal elfogadhatóbb az emberek számára, mint a nyávogás” – zárta le a tanulmány szerzője, Dr. Karen McComb.

Más szóval, a cicád egy gonosz zseni. És ne is tagadd, hogy nem gyanakodtál erre már korábban is.

Sérülésből gyógyulnak

A szakértők azt is feltételezik, hogy a macskád valójában akkor is dorombolhat, amikor megsérül vagy szenved – pont az ellenkezője annak, hogy boldog lenne. „Úgy gondolják, hogy bizonyos helyzetekben a macskák önnyugtatásként is dorombolhatnak, ami segít nekik nyugodtabbnak lenni vagy enyhíteni a fájdalmat. Valóban, megfigyelték, hogy a macskák olyan helyzetekben dorombolnak, amikor valószínűleg stresszt vagy fizikai kellemetlenséget tapasztalnak” – mondja Finka. „Ezekben a helyzetekben az is előfordulhat, hogy tőlünk kérnek segítséget (mint az ‘ételkolduló’ dorombolásnál), bár viselkedésük és testbeszédük ezekben a kontextusokban gyakran azt sugallja, hogy a macska inkább egyedül maradna, és nem szeretnék, hogy megérintsék. Ezenkívül a macskák akkor is dorombolhatnak, amikor emberek nincsenek jelen. További kutatásokra van szükség annak jobb megértéséhez, hogy milyen különböző funkciói vannak a dorombolásnak a házi macskáknál.”

Érdekes módon azonban van némi bizonyíték arra, hogy a dorombolás elősegíti a gyógyulást a macskáknál. Az Új-Zélandi Állatorvosi Szemle egyik tanulmánya szerint a macskák dorombolásának rezgése (20 Hz-től 150 Hz-ig terjed) valójában elősegítheti a csontok növekedését és a lágy szövetek gyógyulását.

Ezeket az eredményeket macskák esetében még nem sikerült reprodukálni, azonban későbbi vizsgálatok a kis intenzitású rezgések potenciálját elemezték egerek sebei gyógyításában. Bár a rezgések gyógyulást segítő pontos mechanizmusa nem ismert, a tudósok megjegyezték, hogy elősegíti a fontos granulációs szövet – a kötőszövet és a mikroszkopikus vérerek – növekedését a sérült területek körül.

Ezen megállapítások ellenére eddig nem végeztek nagyszabású vizsgálatokat a hatás emberre gyakorolt vonatkozásaiban – ha megvágod magad, az orvos valószínűleg nem fogja javasolni, hogy egy doromboló cicát szoríts a nyílt sebedre.

Indruch Beáta

 

Forrás: BBC Science Focus

Previous «
Next »