[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Cicák és titkos üzenetek: Nyávogás helyett grimaszolás

Cicák és titkos üzenetek: Nyávogás helyett grimaszolás

Hé, cicagazdik, figyeljetek! A macskák még több meglepetést tartogatnak, mint gondoljátok!

Tudjátok, hogy a macskák a doromboláson és a nyávogáson kívül is tudnak kommunikálni? Nem viccelek! Egy friss kutatás szerint a cicák közel 300 féle arckifejezést használnak, ami azt jelenti, hogy ezek a bolyhos gengszterek meglepően társas lények lehetnek.

Eddig elsősorban az embereket, kutyákat és csimpánzokat vizsgálták, de a macskák kommunikációjával senki sem foglalkozott igazán. Na, most a Kansas Egyetem kutatói belerontottak ebbe a képbe, és megfigyeltek 53 cicát egy kaliforniai macskakávézóban!

A cicák, miközben a kávézóban szaladgáltak és játszottak, a kutatók rögzítették az összes arckifejezésüket. Kiderült, hogy a macskák 26 féle arcizommal tudnak 276 különböző kombinációt létrehozni! Ez több, mint amit eddig bárki sejtett. A cicák például lebiggyesztik az ajkukat, ha játékos kedvükben vannak, és felfelé fordítják a fülüket, ha barátságosak akarnak lenni. Ha meg bosszúsak, elfordítják a fülüket, és összeszűkítik a pupillájukat!

A legmenőbb az egészben, hogy a kutatás szerint a macskák arckifejezéseinek 45%-a kifejezetten barátságos, 37%-a pedig inkább agresszív. Ez azt jelenti, hogy a macskák nem csak a nyávogásukkal tudják megmondani, hogy mit akarnak! Persze, még nem tudjuk pontosan, hogy mit „mondanak” egymásnak ezekkel az arckifejezésekkel, de az biztos, hogy rengeteg dologról van szó. Például a kutatók azt figyelték meg, hogy a barátságos interakciók során a cicák egymás felé fordítják a füleiket és a bajuszukat, míg az agresszív esetekben inkább elfordulnak. Sőt, a kutatók szerint egyes arckifejezések, mint például a mosoly vagy a morgás, nem csak a macskák közötti kommunikációra szolgálnak, hanem a 10.000 évnyi emberi együttélésből is erednek. Ez azt jelenti, hogy a macskák hozzánk is tudnak igazodni az arckifejezéseikkel!

Szóval, cicákat leszóló emberek, ne ítéljétek el többet a szőrgombócokat, hogy unalmasak és távolságtartók! A legújabb kutatások szerint tele vannak meglepetésekkel, és csak arra várnak, hogy megértsük őket. Ki tudja, talán a következő macska-mosolyt már te megfejtheted!

Na, mit gondoltok?

Nektek is szokott különleges arckifejezéseket vágni a cicátok?

Indruch Beáta

Forrás: Independent

Previous «
Next »