[uam_ad id="3387"]

Macskájától kapta el a pestist

Az oregoni hatóságok beszámolói szerint egy helyi lakos pestissel fertőződött meg a macskájától. Tájékoztatásuk szerint a betegség, amely milliókat pusztított el a középkori Európában, a korai azonosítás és kezelés eredményeként „kevés kockázatot jelent a közösségre”.

A pestis volt a felelős a középkori Európában és másutt tomboló Fekete Halálért, amely milliók életét oltotta ki és megtizedelte a kontinens népességét. A modern korban azonban jóval ritkábbá vált.

Egy oregoni kisállat-tulajdonos azonban a macskájától kapta el a bubópestist. A potenciálisan halálos betegség ritka példája ez az Egyesült Államokban. A helyi tisztviselők elmondták, hogy a Deschutes megyei, Oregon állambeli vidéken élő, neve eltitkolását kérő személy valószínűleg a háziállatától kapta el a pestist, amelyen szintén megfigyelték a betegség tüneteit.

„Az érintett személy és háziállata összes szoros kontaktját felkutatták és megelőző gyógyszerrel látták el” – nyilatkozta Dr. Richard Fawcett, a Deschutes megyei egészségügyi tisztviselő egy közleményben.

Ez az eset az első bubópestis fertőzés Oregon államban 2015 óta. A betegséget általában mókusok, egerek és egyéb rágcsálók terjesztik a területen. A bubópestis tünetei a fertőzött állattal vagy bolhával való érintkezés után két-nyolc nappal jelentkeznek, és láz, hányinger, gyengeség, hidegrázás, izomfájdalom és láthatóan duzzadt nyirokcsomók, úgynevezett pestisbubók lehetnek, amelyek a betegség nevét is adják.

„Szerencsére ezt az esetet a betegség korai szakaszában azonosították és kezeltek, így kevés veszélyt jelentett a közösségre. A járványügyi vizsgálat során nem találtak további pestises eseteket” – áll a megyei önkormányzat közleményében.

Forrás: The Guardian

Previous «
Next »