[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Macska és irodalom: Weöres Sándor előre látta a macskák XXI. századi felemelkedését

Macska és irodalom: Weöres Sándor előre látta a macskák XXI. századi felemelkedését

Weöres Sándor (1913-1989) a hatvanas években megírta a Macskajáték című drámáját, amelyben a macskákat az emberiség jövőjének szimbólumaként ábrázolta. A drámában ezek az állatok szabadok, függetlenek és öntörvényűek, szemben az emberekkel, akiket a társadalom normái szorongatnak. Weöres jóslata ma már kezd valósággá válni. A szőrös puhaságok egyre népszerűbbek a világ minden táján. A macskás képek és videók milliókat vonzanak az interneten, a róluk szóló könyvek és filmek is egyre népszerűbbek.

A macskák népszerűségének növekedése számos okra vezethető vissza. Egyrészt az emberek egyre inkább értékelik a függetlenséget és az öntörvényűséget. Másrészt a macskák ápolása és gondozása kevésbé időigényes, mint a kutyáké, harmadrészt pedig nem igényelnek olyan sok fizikai aktivitást, mint a kutyák. A macskák népszerűségének növekedése a XXI. században is folytatódhat: egyre inkább az emberek társaivá válnak, és egyre nagyobb szerepet játszanak az életünkben.

1984-ben jelent meg a Magvető Könyvkiadónál a Weöres Sándor és Károlyi Amy élete képekben című kötet. A közel háromszáz oldalas könyv a két nagy magyar költő és író életét mutatja be fotókon keresztül. A gyűjteményben számos kedves és meglepő fénykép is található. Láthatjuk a költőt és írónőt fiatalon, gyermekeikkel, de idősebb korukban is. A hetvenkettedik oldalon található képpár különleges pillanatot örökít meg: egyrészt, mert Weöres Sándor és Károlyi Amy ritkán mutatkoztak együtt a nyilvánosság előtt – a kép így egy egyedülálló bepillantást nyújt a két költő és író magánéletébe. Másrészt pedig Weöres a Kossuth-díjas festő és zománcművész, Papp Oszkár macskájával látható egy közös fotón. A cica a költő zakóján fekszik, Weöres pedig nem különösen zavartatja magát a jelenlététől, sőt, a képaláírásban kifejezi szeretetét a négylábú iránt:

„Mindenkinek szeretettel ajánlom Papp Oszkárék macskáját.” – Weöres Sándor, Budapest, 1968. január 4.

Weöres Sándor és a macska közötti szeretet kölcsönös volt. cica gyakran látogatott el hozzá, és a költő mindig örömmel fogadta őt. A kép megragadja a két művész barátságát és a közöttük lévő szeretetet. A macska jelenléte a képen nemcsak egy egyszerű részlet, hanem egy fontos szimbólum is. A macska a szabadságot, a függetlenséget és a szeretetet jelképezi. Weöres Sándor pedig a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja volt, aki szintén ezeket az értékeket képviselte.

Forrás:

https://24.hu/kultura/

Previous «
Next »