[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • Cikkek
  • >
  • A szőrlabda veszélyei – Így segíthetünk cicánknak

A szőrlabda veszélyei – Így segíthetünk cicánknak

A gyakran visszaöklendezéssel távozó szőrlabda látványa nem különösebben hívogató látvány, de a cica egészséges és rendszeres tisztálkodásának jele. A szőr nyalogatásának „eredménye” többnyire gond nélkül áthalad a cica bélrendszerén, ám ha hányással sem távozik, gondokat okozhat.

Hogy alakul ki a szőrlabda?

Ahogy a cica nyalogatja a bundáját, a nyelvébe akadt szőrszálakat lenyeli. Leggyakrabban a félhosszú- és hosszú szőrű cicáknál fordul elő, hogy a lenyelt szőr összeáll az emésztőrendszerben. Általában a macskák gond nélkül visszaöklendezik az így kialakult szőrlabdákat. Az esetleg étellel együtt távozó labdacs persze nem vonzó látvány, ám nem utal semmilyen bélproblémára vagy betegségre.

Kiscicáknál nem nagyon alakul ki szőrlabda, csak ahogy idősebbek lesznek, és egyre gyakrabban, gyakorlottabban ápolják a bundájukat.

Milyen gondokat okozhat a felgyülemlett szőr?

Előfordulhat, hogy a szőr felgyülemlik a macska gyomrában, bélrendszerében. Ez elzárhatja a befelé tartó táplálék útját, de a bélrendszerben előrehaladott szőrlabda szorulást is okozhat. A cica ezt gyakran már nem tudja kihányni, s bár éhes, a felgyülemlett nagy mennyiségű szőrtől enni sem tud. A legsúlyosabb esetben azonnali sebészeti beavatkozást igénylő bélelzáródást is okozhat a távozni nem tudó szőr.

Forduljunk állatorvoshoz, ha azt látjuk, hogy cicánk:

  • huzamosabb ideje eredmény nélkül öklendezik,
  • súlya folyamatosan csökken, éhes, de keveset tud csak enni,
  • feltűnően étvágytalanná, levertté válik,
  • székrekedéssel vagy állandó hasmenéssel küzd.

Hogyan segítünk a cicának?  

Tökéletes védelem nincs a szőrlabdák kialakulása ellen, ám nagyon sokat tehetünk a kockázatok csökkentése érdekében.

A legfontosabb a rendszeres és megfelelő szőrápolás. A közhiedelemmel ellentétben a hosszú szőrű macskák nem vedlenek többet rövidebb szőrű társaiknál, de a rendszeres fésüléshez szoktatás esetükben nélkülözhetetlen már kiskoruktól.

A rostdús táplálkozás is fontos: ezt a kertbe kijáró cicák rendszeres „legeléssel” is segítik, ennek igénye pedig a lakásban tartott cicáknál is megvan. A macskafű számukra jó megoldás lehet. Léteznek speciálisan szőrlabda elleni, lazító hatású, illetve szőroldó tápok, jutalomfalatok is, amelyek megakadályozzák a felhalmozódást. Ha cicánk rendszeresen szőrlabda gondokkal küzd, a speciális tápok kínálása előtt kérjük az állatorvosunk tanácsát.

Forrás: Kisallatorvos.hu

 

Previous «
Next »