[uam_ad id="3387"]

Minden kölyökmacskának megvan a saját növekedési üteme

A kiscicák növekedése és fejlődése a fajtára és a környezetre jellemző tényezőktől függően változik.

A növekedés olyan jelenség, melyet a kiscicák súlyának méregetésével mennyiségileg meg tudunk állapítani. Fejlődés szempontjából viszont minőségi jelenségről beszélünk, mely során az embrió szépen lassan egy érett, felnőtt macskává fejlődik. Ezek a jelenségek magukba foglalnak minden belső (fajtára, nemre, szülői genotípusra jellemző) és külső (a növekedést és fejlődést befolyásoló környezettel kapcsolatos) tényezőt.

Belső tényezők – A kölyökmacskához kapcsolódó jellegzetességek

A genetikai tényezők a következők:

  • Fajta: a maine coon cicák újszülöttként nagytestűek és nehezebbek, mint a többi fajta.
  • Nem: születésekor ivari kétalakúság jellemzi őket. A hím 6-12 hónapos korára nehezebb lesz, mint a nőstény – azaz növekedési potenciálja magasabb, de pár hét eltéréssel követi a nőstényt.
  • Az anya súlya: minél nehezebb és nagyobb súlyú a jó kondícióban levő anyuka, annál jobban tud szoptatni, és kölykei annál nagyobb ütemben fognak tudni növekedni.
  • Egyéni genetikai tényezők: az anyai és apai genotípusok keveredésének eredménye egy egyedülálló, egyéni lény, aki még testvéreitől is eltérő ütemben fejlődik.
  • Hormonális tényezők: születés után a növekedést a kiscica által előállított bizonyos számú hormon befolyásolja.

Külső tényezők

  • A környezet minősége: a növekedést befolyásoló tényezők közé tartozik a higiénia és a nyugalom is. A rossz higiénia az anyamacskát és a kicsinyeit is legyengíti, míg a stressz rossz hatással lehet a szoptatásra és felkavarhatja a csöppségek hormonális egyensúlyát.
  • Az alom mérete: az anyamacskának az 5 kiscicánál több utódot számláló alomban is minden cicát ugyanolyan mennyiségű tejjel kell etetni.
  • Az anya táplálása vemhesség alatt és után: szaporodás előtt a nőstény macskáknak ideális testsúlyban kell lenniük. A rosszul etetett nőstényeknél fennáll annak a veszélye, hogy a kiscicák nagyon kis súllyal jönnek a világra, vagy, hogy nem lesznek képesek megfelelőképp táplálkozni. A szoptatás kezdetétől a cicamamát magas zsírtartalmú – így magas energiatartalmú – táppal kell etetni. A Health Nutrition Kitten táp eleget tesz ezeknek a tápérték-szükségleteknek, hiszen a nélkülözhetetlen elemek nagy koncentrációban találhatók meg benne: magas energiatartalom, minőségi és mennyiségi fehérjebevitel, ásványi anyag- (kalcium) és vitaminbevitel jellemzi. Ez a táp a szoptatás ideje alatt is megfelel a macskának, hiszen tápértékszükségletei ekkor nagymértékben megnőnek. Ha szükséges, az anyatejet tejalapú táppal egészíthetjük ki, vagy akár helyettesíthetjük is.

Forrás

Previous «
Next »