[uam_ad id="3387"]

Növekedés: kulcsfontosságú szakasz

Fokozottan figyeljünk oda erre az időszakra!

Az elválasztás egy rövid, csupán pár hétig tartó időszak, amikor a még alig 100 grammos kiscica teljes mértékben az édesanyjára van utalva. Ekkor alakulnak ki képességei, ügyessége, és tápanyag igénye is.

Az ellés

Fedeztetés után a nőstény macska átlagosan 63-66 napig vemhes. Szülés előtt pár nappal a vemhes macska idegessé válik, és keres egy sötét, csendes helyet, ahová bevackolhatja magát. Szívesen választ például egy, a szekrény alján elhelyezett, tiszta rongydarabokkal kibélelt műanyagdobozt, ahová kényelmesen befészkelődhet, és világra hozhatja kicsinyeit. Ebben az időben a gazdája megnyugtató, bizalmat árasztó jelenléte nagyon fontos.A méh erős összehúzódásával születnek a kicsik, 30-60 perc eltéréssel. Az anya szakítja föl a magzatburkot, kiszabadítja a csöppségek fejét, majd melengetni és nyalogatni kezdi őket, aminek köszönhetően beindul az újszülöttek légzése. Egy alomban 1-10 kiscica van (kivételes esetekben akár több is), akik fajtájuktól függően átlagosan 70-150 grammot nyomnak.

Az első négy hét

Amint a köldökzsinór elszakad, az anyjuk által megtisztogatott kiscicák odakúsznak anyjuk emlőihez. A tájékozódásban anyjuk testének melege és illata segíti őket. Első szoptatáskor még csak előtej (kolosztrum) termelődik, aminek jellege és összetétele más, mint az anyatej: számos antitestet tartalmaz, ami biztosítja a kicsik védekező rendszerének kifejlődését.Az első pár nap alvással és szoptatással telik: a kicsik szorosan egymáshoz és anyukájukhoz bújnak, hiszen teljesen rá vannak utalva. Az életért való harc azonnal elkezdődik: meg kell küzdeniük a lehető legjobb emlő kisajátításáért. A kiscicák születésükkor még nem látnak és nem hallanak, szagló és tapintó érzékszerveik a legfejlettebbek – hallásuk már 5 napos korukban működik. 7 és 15 napos korukban a szemük is kinyílik. Hallásuk segítségével 14 napos koruktól kezdve képesek tájékozódni, egy hónapos koruktól mind a hangok, mind a fények és illatok segítik őket a tájékozódásban. 17 napos koruktól kezdenek el négy lábon járni.

Az elválasztás időszaka

A születés utáni pár órában elfogyasztott előtej (kolosztrum) után a kiscicák anyatejet szopnak. Nagy alom esetén az anya tejtermelése nem mindig elégséges, ilyenkor tápszerrel kell kiegészíteni a kicsik étrendjét. Ha a kicsit túl hamar kell elválasztani anyjától, akkor is tápszeres tejjel kell etetni a még szoptatást igénylő kiscicát. Az emésztőrendszer fejlődésével a cica egyre kevésbé képes megemészteni a laktózt (tejcukrot). Amikor az anya tejtermelése csökken, megjelennek a kiscicák első tejfogai, így 3-4 hetes kor körül elkezdődhet szilárd (nedvesíthető) tápra való átállás. Ez azonban egy kicsit megtöri növekedési görbéjét. A tejalapú táplálkozást fokozatosan helyettesítő táp meg kell, hogy feleljen a kiscicák táplálékszükségleteinek, nem szabad, hogy energiahiányt szenvedjenek, vagy védekezőrendszerük meggyengüljön. Az első növekedési szakaszban levő kiscicák részére kifejlesztett táp könnyen emészthető fehérjéinek köszönhetően a tejfogaknak és fejletlen emésztőrendszerüknek is megfelel. Ezen felül hozzájárul a kicsik természetes védekező rendszerének támogatásához is. Összetétele szerint tejalapú tápszerrel, majd vízzel, legvégül pedig szilárd eledellel összekeverve tálalhatjuk. 7-8 hetes korukban az elválasztás befejeződik. 4 hónapos koruk után 12 hónapos korukig a kiscicákat már a 2nd stage Health Nutrition táppal etethetjük.

Previous «
Next »